Geschiedenis van de deurbel

Ontstaan verschillende soorten deurbellen

De geschiedenis van de deurbel begint zo rond de 19de eeuw. Dit was de tijd dat deurkloppers op de voordeuren verschenen. Tegenwoordig heeft eigenlijk ieder huishouden een deurbel. Deurbellen worden gebruikt voor het aankondigen van bezoekers. Daarnaast heb je een grote verscheidenheid aan deurbellen. Ze zijn bedraad, draadloos, zijn met geluid en zelfs met beeld. Ontwerpen variëren van puur functionele tot decoratieve deurbellen, bijpassend bij de stijl van een huis of gebouw.

1. Handmatige deurkloppers

Gewoon kloppen op de deur of raam was, en is nog steeds een goede basismethode om uw komst aan te kondigen. Het grote risico hiervan is dat mensen binnenshuis u niet kunnen horen. De bezoeker slaat een scharnierende klopper, die gemonteerd is op de deur of het kozijn, op de metalen plaat die onder de klopper bevestigd is. Tegenwoordig worden deze deurkloppers vaak als decoratie gebruikt en vind je naast de klopper meestal een elektrische deurbel.

2. Mechanische deurbellen

Mechanische deurbellen waren een grote stap voorwaarts. Mensen binnenshuis werden nu beter gewaarschuwd voor bezoek. Deze deurbellen zijn voorzien van een bel die aan de binnenkant van het huis is geïnstalleerd en wordt handmatig geluid wanneer een bezoeker aan een touw of ketting trekt.

3. Eerste elektrische deurbel

Joseph Henry was in 1831 de uitvinder van de elektrische deurbel. In het begin werden deze deurbellen voorzien van, voor die tijd, hele dure batterijen. Rond 1900 werden deze batterijen vervangen voor transformatoren, waardoor het mogelijk werd om de deurbel aan te sluiten op het stroomnetwerk. Tot 1930 waren deze deurbellen voorzien van luide zoemers. In de jaren 30 werden de deurbellen met verschillende tonen populair.

De komst van de Tweede Wereldoorlog stopte de ontwikkeling van de deurbel. Rond de jaren '50 kwam de productie en ontwikkeling weer langzaam op gang. In de midden van de jaren '60 nam de populariteit in decoratieve en multifunctionele deurbellen toe. Ze werden gebouwd met klokken boven op het klokkenspel en voorzien van decoratieve platen om de ingebouwde componenten te verbergen.

4. Draadloze deurbel

in 1989 werd de eerste draadloze deurbel geïntroduceerd. Het trekken van kabels was vanaf nu verleden tijd. De deurdrukker en de ontvanger zijn voorzien van een batterij. Het signaal wordt verstuurd middels een radiosignaal. De technologie heeft niet stil gestaan, draadloze deurbellen zijn tegenwoordig voorzien van ontvangers op netstroom, hebben verschillende melodieën, verlichting. Tevens zijn de deurbellen met camera en intercom tegenwoordig ook draadloos.

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)